Maatregel om ergernis op autokeuring te verhelpen komt eraan: "Ten vroegste vanaf die datum"

door: STS
autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

De Vlaamse regering heeft na advies van de Raad van State het licht op groen gezet voor een ingrijpende verandering bij de autokeuring. Die moet ervoor zorgen dat de wachtrijen korter worden.

Er wordt een proefproject opgezet waarbij het mogelijk wordt om bepaalde herkeuringen van voertuigen te laten uitvoeren door erkende keurders bij erkende herstellers, in plaats dat de bestuurder zijn voertuig opnieuw moet aanbieden bij een keuringsstation.

Het proefproject heeft een duurtijd van vijf jaar, met de mogelijkheid dat dit bij een positieve evaluatie met nog eens vijf jaar verlengd wordt. "We zetten volop de reeds gestarte hervorming van de autokeuring door", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

"Wachtrijen moeten verdwijnen, de klantvriendelijkheid moet omhoog. Deze maatregelen zijn een nieuwe stap in de juiste richting. Ze kaderen in ons plan waarbij snellere en efficiëntere dienstverlening voor de burger centraal staat, zonder hierbij in te boeten op objectiviteit, kwaliteit of verkeersveiligheid."

"Hiermee verlichten we enerzijds de druk op de erkende keuringsinstellingen en vergroten we anderzijds het comfort voor de klant, die binnenkort niet langer opnieuw naar de keuring moet nadat een vastgesteld gebrek aan zijn voertuig werd hersteld door een erkend hersteller."

"In het meest optimistische scenario kan de maatregel op 1 januari 2025 in werking treden", klinkt het nog.