Na steeds meer ongevallen: "Niet logisch dat een kind van 12 jaar daarmee mag rijden"

door: STS
Elektrische step
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Vias Institute, het voormalige Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, pleit voor nieuwe regels voor kinderen die met een elektrische step rijden.

"Momenteel is er geen leeftijdsbeperking om met een elektrische step te rijden, terwijl je wel minimum 16 jaar moet zijn om met een bromfiets te rijden die dezelfde snelheid kan bereiken", luidt het.

"Het is niet logisch dat een kind van 12 jaar met een gemotoriseerd toestel mag rijden dat een snelheid tot 25 km/u per uur kan halen. Voor een bromfiets klasse A die dezelfde maximumsnelheid kan bereiken zijn een helm, verzekering en inschrijvingsbewijs wel allemaal nodig."

Vias Institute pleit ervoor om een minimumleeftijd van 16 jaar in te stellen voor toestellen zoals elektrische steps, tenzij ze niet sneller dan stapvoets kunnen rijden. Ermee rijden op het trottoir moet ook verboden worden.

Fluovest

Verder vindt Vias dat er specifiek in de wet moet opgenomen worden dat je niet met twee personen op een step mag, het dragen van een fluovest 's nachts verplicht moet worden en dat er parkeerzones voor deelsteps moeten komen.