Niet door de autokeuring? Daar is een legaal achterpoortje voor

door: STS
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Duizenden automobilisten die rondrijden met een dieselwagen zien tegenwoordig hun wagen afgekeurd worden door de strengere roetfiltertest.

Wagens met euronorm 5 en hoger worden sinds 1 juli aan een strengere controle onderworpen, die ook de allerfijnste roetdeeltjes meet.

Heel wat bestuurders krijgen daardoor geen groene kaart meer op de autokeuring. Zelfs de roetfilter laten reinigen blijkt niet altijd te helpen.

Maar er is een achterpoortje, zo blijkt. Je kan je dieselwagen laten keuren in een keuringsstation in Wallonië, waar wagens met euronorm 5a de test niet hoeven te doorstaan.

"In Vlaanderen en Brussel worden zowel euronorm 5 als 6 aan de nieuwe test onderworpen. In Wallonië gaat het enkel om euronorm 5b en 6. Voertuigen met euronorm 5a, die dateren van voor 1 januari 2013, ondergaan de test niet", vertelt Sofie Vanhout van GOCA Vlaanderen in Het Nieuwsblad.

"In Vlaanderen zien we het hoogste afkeuringspercentage bij auto's met euronorm 5a."

Wie zijn wagen met euronorm 5a in een Vlaams keuringsstation ziet afgekeurd worden, kan dus zonder problemen in een Waals keuringsstation een groene kaart bekomen.

Let wel: een herkeuring voor eventuele andere gebreken aan de wagen dient altijd in hetzelfde keuringsstation te gebeuren.

Volg het nieuws met de gratis app van Redactie24