Opgelet bij autokeuring: "Dan wordt je wagen verboden tot het verkeer"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Wie met zijn wagen op de autokeuring niet slaagt voor de deeltjestellertest, die meet hoeveel fijnstofdeeltjes er worden uitgestoten, kan niet blijvend terugkeren voor een herkeuring. Na een bepaald aantal mislukte pogingen wordt je wagen verboden tot het verkeer.

Sinds 1 december krijg je minder tijd om een herkeuring te laten uitvoeren wanneer je voertuig werd afgekeurd op de deeltjestellertest.

Tot dusver kreeg je een jaar de tijd om je wagen in orde te maken, maar dat is nu verleden tijd. Je krijgt bij de afkeuring op de deeltjestellertest een groene kaart (tenzij er andere ernstige gebreken aan het licht komen uiteraard), die voor een periode van drie maanden geldig is.

Binnen de drie maanden moet je je wagen dus opnieuw aanbieden voor een herkeuring. Je kan echter niet blijvend elke drie maanden naar de keuring gaan, afgekeurd worden op deeltjestellertest, en weer drie maanden rondrijden.

"Als het voertuig na drie herkeuringen nog niet slaagt voor de deeltjestellertest, dan wordt een rood keuringsbewijs 'Verboden tot het verkeer' uitgereikt", klinkt het bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

"Het voertuig mag dan enkel nog op de weg om de kortste afstand tussen keuringscentrum en woonplaats of hersteller afleggen."