Opmerkelijk: 12 op de 100 auto's worden hiervoor nu afgekeurd op autokeuring

door: STS
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Een jaar na de invoering van een nieuwe meting op de autokeuring inzake de uitstoot van roetdeeltjes, zijn er cijfers vrijgegeven. Circa 12% van de wagens wordt hiervoor momenteel afgekeurd, hoewel er dankzij een overgangsregeling geen herkeuring dient te gebeuren.

Op 1 juli 2022 werd de nieuwe emissiemeting van fijnstof geïntegreerd in het keuringsproces. "Bij recente dieselmotoren met euronorm 5 en 6 zijn de roetdeeltjes zo klein dat ze niet meer gemeten konden worden met de klassieke roettest", zegt GOCA Vlaanderen, de federatie van de keuringscentra.

"Maar die kleine deeltjesuitstoot is nog schadelijker voor onze gezondheid. Daarom werd de nieuwe fijnstofmeting ingevoerd bij de autokeuring."

De resultaten na één jaar nieuwe fijnstofmeting bij de autokeuring zijn als volgt: in 11,84% van de gevallen werd er een groene kaart met afkeuring gegeven (bij meer dan 1.000.000 deeltjes/cm³) en in 4,63% van de gevallen werd er een groene kaart met opmerking gegeven (bij meer dan 250.000 en minder dan 1.000.000 deeltjes/cm³).

"Tot 1 december 2023 geldt een overgangsmaatregel waarbij voertuigeigenaars de tijd krijgen tot de volgende periodieke keuring om zich in regel te stellen. Daardoor krijg je momenteel ook bij afkeuring nog een groene kaart."