VAB kiest elektrische fietsen en speedpedelecs van het jaar: Dit zijn de winnaars

door: STS
elektrische fiets
Afbeelding bron: Archieffoto (Pixabay)

Mobiliteitsorganisatie VAB heeft voor de negende keer de verkiezing 'Bike of the Year' georganiseerd. De winnaars zijn bekend.

"Wij zien het als taak om de consument te helpen bij de keuze van een goede elektrische fiets of speedpedelec. We willen een leidraad geven aan wie met keuzestress bij de fietshandelaar binnenwandelt", zegt VAB.

"Naast de mening van de professionele jury, bestaande uit fietsjournalisten en mensen uit de fietsleasesector, is het oordeel van de consument even belangrijk."

"Elke fiets werd op basis van verschillende criteria beoordeeld, zoals stuurgedrag en wendbaarheid, ergonomie, veiligheid, trapondersteuning en de prijs-kwaliteitverhouding."

Elektrische fietsen

Winnaar e-bike (ondersteuning tot 25 km/u) - categorie ECONOMY: Stella Morena MDB3 FI (adviesprijs: € 3.199).

"Vanuit technisch oogpunt behaalde de Stella opvallend hoge scores omwille van de soepele motor en de krachtige batterij, waardoor ook de grote actieradius erg gewaardeerd werd. Ook de uiterst efficiënte verlichting viel duidelijk in de smaak bij de jury."

Tweede plaats: Elops 920 E Connect LF (adviesprijs: € 1.900).

"De jury was gecharmeerd door het aantrekkelijke design en de uiterst sterke prijs/kwaliteitsverhouding. De enige fiets in deze verkiezing die onder de 2.000 euro duikt en toch heel wat punten sprokkelt, onder ander door de geruisloze motor in combinatie met een aangenaam rijgedrag."

Derde plaats: BH Core City Wave (adviesprijs: € 2.599).

"Door zijn sportieve design en concept is de BH een heel efficiënte fiets. De jury werd overduidelijk bekoord door de comfortabele vering en de soepelheid van versnellen."

Winnaar e-bike (ondersteuning tot 25 km/u) - categorie PREMIUM: Moustache Samedi 28.7 Open (adviesprijs : € 4.199)

"Moustache belandt dit jaar op het hoogste schavot van de premium e-bikes. Voornamelijk het stuurgedrag en de wendbaarheid in combinatie met de uiterst efficiënte vering van de fiets, gaven de totaalscore van de Moustache een duw tot op de eerste plaats."

Tweede plaats: Mondraker Prime RX (adviesprijs: € 4.799).

"De Mondraker werd gelauwerd omwille zijn indrukwekkende looks. Deze uiterst sportief ogende fiets bleek toch erg comfortabel en scoorde ook hoog op vlak van algemene afwerking."

Derde plaats: Riese & Müller Multitinker vario (adviesprijs: € 6.931).

"De enige longtail-fiets die deelneemt, scoort uitstekend tussen de andere modellen. Perfect afgewerkte fiets met kwaliteitsvolle en handige accessoires uitgerust. Balans en stijfheid van het frame, de goede zithouding en de verstelbaarheid van stuur en zadel werden door de jury als sterke punten aangehaald."

Speedpedelecs

Winnaar speedpedelec (ondersteuning tot 45 km/u): ÅSKA supercommuter (adviesprijs : € 9.599).

"Åska is als nieuwe - Belgische - speler binnen het segment van de speedpedelecs absoluut niet onopgemerkt gebleven. De opvallende looks hebben hiertoe ongetwijfeld bijgedragen, maar ook op andere vlakken scoorde de fiets sterk. De sportieve geometrie, de balans en stijfheid van het frame in combinatie met de krachtige motor zorgen voor een erg dynamisch rijgedrag, terwijl de erg doeltreffende vering de rit veilig en comfortabel houdt."

Tweede plaats: Stromer ST3 Pinion (adviesprijs: € 8.118).

"Voornamelijk de geruisloze soepelheid van de motor en riemaandrijving, in combinatie met de krachtige remmen en de doeltreffende verlichting vielen op tijdens de puntentelling. Ook de grote actieradius bleef niet onopgemerkt."

Derde plaats: Trek Allant+ 9S (adviesprijs: € 5.799).

"Deze fiets is uitgerust met een goede en betrouwbare motor en rijdt heel comfortabel. Met de interne 625Wh accu heeft deze fiets een aanvaardbare reikwijdte die nog kan worden uitgebreid met een externe accu. Ook op het onderdeel prijs-kwaliteit scoorde deze fiets sterk."