VAB onthult opvallende cijfers: "Zo snel heb je elektrische fiets terugverdiend"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

VAB heeft berekend hoe snel je de aankoop van een elektrische fiets kan terugverdienen dankzij de kilometervergoeding.

Elektrische fietsen en speedpedelecs winnen aan populariteit en worden steeds vaker gebruikt voor woon-werkverplaatsingen. Maar ze zijn duur om aan te schaffen. Met de kilometervergoeding kan je de aankoopprijs echter terugverdienen.

"Elke werknemer heeft vanaf 1 mei 2023 recht heeft op een fietsvergoeding van minimum 0,27 euro per kilometer, met een maximum van 40 km per dag. Het soort fiets heeft daarbij geen belang", laat VAB weten.

"Wij rekenden uit hoelang het duurt om de fiets terug te verdienen. We namen als richtprijs de gemiddelde kostprijs van het deelnemersveld van de 'Bike of the Year 2023'-verkiezing in de economy klasse (9 verschillende fietsen), zijnde 2.656 euro."

"De gemiddelde afstand woon-werk heen en terug met een e-bike in België bedraagt exact 20 km, wat zorgt voor een terugverdientijd van 2 jaar en 1 maand."

"Iemand die op 20 km van de werkplaats woont en elke dag met de fiets naar het werk rijdt, heeft zijn elektrische fiets op één jaar terugverdiend."

"Maar ook iemand die vlakbij de werkplaats woont, heeft zijn investering in een elektrische fiets relatief snel terugverdiend: wie op 5 km van zijn of haar werk woont, heeft de aankoop op 4 jaar en 2 maanden terugverdiend. Bij deze berekening houden we bovendien nog geen rekening met de kosten die je bespaart door de auto aan de kant te laten."

woon-werk elektrische fiets
Afbeelding bron: VAB