Vermijd een boete: Politie kondigt grootschalige controleactie aan van 10 tot 16 juni

door: MRO
politie controle
Afbeelding bron: Photonews

De politie zal een grootschalige provinciale controleactie houden op 'beveiligingsmiddelen in het verkeer' tijdens de week van 10 tot en met 16 juni, zo meldt de politie Regio Turnhout. Het gaat dan over de gordel en kinderzitjes in auto's.

Het dragen van de gordel zorgt ervoor dat het risico op ernstige of dodelijke verwondingen met de helft vermindert. Een gordel dragen is wettelijk verplicht voor iedereen in de wagen, buiten enkele uitzonderingen. Wie betrapt wordt zonder gordel, riskeert een boete van 116 euro.

In wagens wordt ook gecontroleerd op kinderzitjes. Een kind onder de 18 jaar en kleiner dan 1m35 moet in een geschikt kinderbeveilingssysteem vervoerd worden. 

Valhelm en beschermende kledij

Verder zal de politie ook controleren op het dragen van de valhelm. Die is verplicht voor bestuurders en passagiers van drie- en vierwielers met motor en van bromfietsen, zonder passagiersruimte.

Wie op motorfiets zit, moet een valhelm dragen maar ook een jas met lange mouwen, een lange broek of overall en handschoenen en laarzen of bottines die enkels beschermen, zo brengt de lokale politie Turnhout nog in herinnering.