Wie nog een papieren rijbewijs heeft riskeert mogelijk een boete

door: MRO
Rijbewijs
Afbeelding bron: STS

Terwijl de Europese Unie werk maakt van nieuwe regels omtrent het rijbewijs, hebben in België heel wat mensen nog een papieren rijbewijs. Voor hen is het opletten geblazen want zij riskeren een boete indien ze niet meer herkenbaar zijn op de foto.

In ons land zijn er nog heel wat personen in het bezit van een papieren rijbewijs. Dit hoef je niet te vernieuwen en blijft nog geldig tot 2033.

Omdat het papieren rijbewijs nooit vernieuwd hoeft te worden, is de foto op dit rijbewijs soms tientallen jaren oud. En daar ligt het potentieel probleem. Je moet herkenbaar zijn op de foto.

De lokale politie van Lokeren heeft bij controles recent 5 processen-verbaal van waarschuwing opgesteld voor rijbewijzen waarvan de foto niet meer gelijkend was. 

Deze bestuurders moeten dus geen boete betalen, maar wel een elektronisch rijbewijs aanvragen. Een elektronisch rijbewijs in bankkaartformaat blijft slechts 10 jaar geldig en dus stelt het probleem met de foto zich normaal gezien niet.

Dit jaar zullen enkele honderdduizenden personen een brief ontvangen met de waarschuwing dat hun elektronisch rijbewijs vervalt en dat ze een nieuw moeten aanvragen.

Tags rijbewijs