Patrick Lefevere pleit voor radicale verandering in het wielrennen: "Dit mag geen gewoonte worden"

door: JDH
Patrick Lefevere
Afbeelding bron: Photonews

De transfer van Cian Uijtdebroeks doet veel stof opwaaien in de wielerwereld. Ook Patrick Lefevere ziet gevaren in de toekomst door die transfer. 

Meestal trekken renners naar een andere ploeg als hun contract afloopt bij hun huidige ploeg. In het wielrennen is een transfer zoals in het voetbal, waarbij het contract wordt afgekocht en een transfersom wordt betaald. 

Maar Patrick Lefevere is wel voorstander van zo'n systeem. Want de huidige manier is onhoudbaar, zegt de manager van Soudal Quick-Step. De transfer van Uijtdebroeks moet dan ook een wake-up call volgens Lefevere.

"Dit mag niet tot een gewoonte uitgroeien, want dan hebben we een probleem", zegt hij bij Het Nieuwsblad. "Als renners vroegtijdig hun contract beëindigen, zetten ze je in je blootje."

Een transfersysteem zou ervoor zorgen dat ploegen een oorlogskas kunnen aanleggen en iedereen gelijk is voor de wet. Want nu komen ploegen met veel geld de jonge talenten gewoon weghalen voor veel geld. 

"Wij speuren jonge mannen op en laten hen niet gek maken. Dan denk ik dat wij daar wel iets mee zouden kunnen verdienen als een andere ploeg hen wil weghalen. Dat alle goede renners dan bij de teams met de grootste budgetten belanden? Dat is nu ook al het geval."