Ploegleider vertelt waar het misliep tussen Primoz Roglic en Sepp Kuss

door: AVL
Primoz Roglic
Afbeelding bron: Photonews

Jumbo-Visma was vorig seizoen vooral in de zomer in grootse doen. De Nederlandse ploeg ging in alle drie de grote rondes met de hoofdprijs aan de haal.

Na klinkende overwinningen in de Giro en de Tour de France, maakte Jumbo-Visma in september zijn hattrick compleet met Sepp Kuss als grote protagonist. De Amerikaan was aanvankelijk een bliksemafleider voor Jonas Vingegaard en Primoz Roglic maar ging uiteindelijk zelf met de leiderstrui aan de haal.

Ploegleider Merijn Zeeman blikte in een interview met Masters Magazine nog eens terug op het dilemma waar de ploeg voor kwam te staan en het opvallende tafereel in de rit naar de Alto d'Angliru waarin Primoz Roglic plots een aanval opzette tégen zijn Amerikaanse ploegmaat.

"Toen Roglic zich goed voelde, dacht hij ten koste van Kuss de rode trui te kunnen pakken en zette de aanval tegen zijn eigen teamgenoot in", zo herinnert Zeeman zich. "Met het risico dat Kuss moest lossen en iemand anders op het podium zou komen. Daar waren we als geheel dus minder van geworden."

Het team besliste na de rit om vol de kaart voor Kuss te trekken. Een beslissing waar Roglic zich uiteindelijk ook bij neerlegde. "Ik heb daar later een-op-een met Primoz over gesproken, om het daarna ook in de groep aan te kaarten", zo benadrukt Zeeman. "Toen hebben we een intens maar wel mooi gesprek met elkaar gevoerd, waarbij iedereen het over één ding eens was: we vallen elkaar niet aan."

Lees al het sportnieuws via de gratis app van Redactie24