Veel meer aan de hand dan enkel het weer: daarom willen renners niet vertrekken in Giro

door: BVDO
Giro
Afbeelding bron: Photonews

Absolute chaos dinsdag in de Giro d’Italia. De renners wilden niet vertrekken in de zestiende etappe.

Officieel was het slechte weer de reden waarom de rennersvakbond CPA ingeschakeld werd om de start van de zestiende etappe in de Giro dinsdag tegen te houden.

Maandagavond waren er blijkbaar al stevige discussies geweest. De Giro bleef bij de startplek in Livigno, vooral omdat die stad maar liefst 400.000 euro aan de organisatie betaalde als aankomst- en startplek.

Als dat niet doorging, dan moest Livigno volgend seizoen gratis een start- of aankomstplek zijn en dat wilde de organisatie van de rittenkoers koste wat kost vermijden.

Er zou zelfs gedreigd zijn naar de ploegen, dat er gestart zou worden met de renners die wel nog wilden starten. Als dat twee ploegen waren, dan waren dat maar twee ploegen. En de best geklasseerde renner zou de roze trui krijgen.

Het weer op de Umbrailpass was de druppel van een bijna volle emmer. De voorbije twee weken waren de renners niet bepaald opgezet met alle boetes die er in de Giro uitgedeeld werden. Ook logistiek liep het meer dan eens fout, met grote afstanden tussen finishes, hotel en aankomsten.