Veel volk langs parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne: “Daar is niet veel aan te doen”

door: BVDO
Kuurne Brussel Kuurne volk in kortrijk sporza
Afbeelding bron: Sporza

Geen publiek langs het parcours van wielerwedstrijden. Dat was het devies voor afgelopen weekend. Maar zeker zondag, tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne, was dat wel even anders.

De beelden spraken voor zich. Langs het parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne stond heel wat volk naar de koers te kijken, terwijl dat eigenlijk verboden was. In Kuurne was alles ok, in Kortrijk helemaal niet. “Je kan geen hele centrumstad afsluiten voor een koers”, reageert Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe aan HLN.

Gouverneur Carl Decaluwé kon er alvast niet om lachen en houdt vandaag een nabespreking over de koers. “Nu krijg ik vooral de indruk dat het stadsbestuur van Kortrijk en de politie hun werk niet helemaal correct deden. Dus gaan we dat grondig bekijken.”

Dergelijke beelden leiden tot enorm veel frustratie bij mensen die wel thuisblijven. “Het viel goed mee langs het parcours, zelfs op hellingen zoals de Oude Kwaremont. Om dan bij het binnenkomen van Kortrijk plots al dat volk te zien”, klinkt het bij de organisatie. “De Kortrijkzanen lapten de oproep van de gouverneur massaal aan hun laars. Terwijl de gouverneur zelf ook een Kortrijkzaan is. Dat is toch opvallend.”

Bij de politie is een ander verhaal te horen. “Wat de mensen op televisie zagen, was een momentopname”, zegt woordvoerder Thomas Detavernier. “Wandelaars hielden even halt, om de renners te zien passeren. Daar is niet veel aan te doen. De politie kwam niet tussen, want het ging niet om samenscholingen. Wandelen en fietsen is niet verboden. De mensen mogen naar buiten komen. Niet vergeten ook dat de succesvolle wandelzoektocht van FC De Kampioenen nog altijd loopt in Kortrijk.”