Antwerps testdorp krijgt vanaf morgen nieuwe taken toegewezen

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Het Antwerpse testdorp TestCovid breidt vanaf woensdag 2 september zijn aanbod uit naar twee nieuwe doelgroepen. Er komt ook een pilootproject voor bedrijven.

Eerst en vooral kan iedereen die een buitenlandse reis doet en een test nodig heeft, er nu ook terecht. Daarnaast kan wie in quarantaine zit, zich een tweede keer laten testen. Tot slot komt er een proefproject waarbij bedrijven werknemers met hoogrisico-contacten kunnen laten onderzoeken. 

Het testdorp is er om de druk op de Antwerpse huisartsen te verminderen en de quarantaine van werknemers waar mogelijk in te korten. Zo kunnen bedrijven en overheidsdiensten blijven draaien. 

Sinds de start op 6 augustus hebben al 5000 personen zich laten testen. Het gaat om mensen die een code hebben gekregen van een contactonderzoeker, zijn teruggekeerd uit een rode of oranje zone of een voorschrift hebben van hun huisarts. 

Test voor buitenland 

Meerdere landen eisen van buitenlanders een attest van een recente negatieve test, of een verplichte quarantaine na aankomst. Wie een buitenlandse reis plant, kan zich voortaan laten testen in het testdorp. Zowel voor een professionele verplaatsing als voor vakantie. De test kost 46,81 euro per persoon en wordt niet terugbetaald door het RIZIV. 

Tweede test in quarantaine 

De tweede uitbreiding is er voor mensen in quarantaine. Binnen de voorwaarden van Sciensano kunnen zij zich een tweede keer laten testen in het testdorp. Vijf dagen na hun eerste, negatieve test krijgen ze per mail een uitnodiging voor een tweede test. Deze test is gratis. 

Concreet gaat het om mensen die geen symptomen vertonen en een eerste negatieve test hadden op minder dan zeven dagen na een risicocontact of na terugkeer van een reis. De tweede test kan ten vroegste negen dagen na dit risicocontact of de terugkeerdatum. Als ook de tweede test negatief is, kan de quarantaine vroeger worden gestopt dan de voorziene twee weken. 

Proefproject voor screenen van werknemers met hoogrisico-contacten 

De komende dagen kunnen tien Antwerpse bedrijven via hun bedrijfsartsen werknemers laten testen in het testdorp. Dit is een kleinschalige proef bij geselecteerde bedrijven om werknemers met hoogrisico-contacten te screenen. Het is niet toegelaten dat deze bedrijven hun werknemers preventief screenen op COVID-19. 

De bedrijfsarts staat garant dat de werknemers in kwestie beantwoorden aan de testcriteria van Sciensano. Vervolgens krijgt het bedrijf per werknemer een unieke code waarmee hij/zij een afspraak kan maken in het testdorp. 

De tweede test van werknemers met hoogrisico-contacten kan hun quarantaine met vier à vijf dagen inkorten. Schepen voor economie Claude Marinower: “Op die manier willen we vermijden dat bedrijven nodeloos stilliggen of op halve kracht moeten werken. Die dagen maken immers een groot verschil. De focus ligt nu op bedrijven uit cruciale sectoren. Het is een kleinschalige test, na een evaluatie kan dit nog worden uitgebreid naar andere bedrijven.” 

Snel resultaat 

De geteste persoon krijgt binnen de 24 tot 48 uur zijn uitslag via de huisarts, www.cozo.be of www.mijngezondheid.be. 99 procent van de resultaten zijn binnen de 36 uur bekend. Wie een attest nodig heeft voor het buitenland, kan zijn of haar negatieve resultaat afdrukken via diezelfde websites. 

Het testdorp staat alleen open voor wie geen symptomen van COVID-19 heeft en woont in de stad Antwerpen, Borsbeek, Schoten, Stabroek of Wommelgem. Wie wel symptomen heeft, belt zijn huisarts. Spontaan ter plaatse aanmelden of betalen voor een test kan niet: registratie vooraf is verplicht.