Ben Weyts heeft zijn huiswerk klaar en haalt uit: “We zijn niet bevoegd, maar doen het”

door: BVDO
Ben Weyts
Afbeelding bron: Photonews

In de persconferentie van het Overlegcomité liet premier Alexander De Croo (Open VLD) horen dat het onderwijs gebuisd was en zijn huiswerk moest overdoen. Zondagavond kwam het departement Onderwijs met de nodige uitleg.

De departementen Onderwijs van de verschillende gewesten kregen vrijdag een onvoldoende mee van de premier. Ze moesten hun huiswerk overdoen en tegen vandaag met nieuwe voorstellen komen om de verspreiding van het coronavirus via het onderwijs tegen te gaan.

Zondagavond kwamen de verschillende ministers van Onderwijs met een gezamenlijke persconferentie over de nieuwe maatregelen die vanaf vandaag ingaan. Daarbij wordt vooral gekeken om het contact tussen verschillende bubbels zo goed als tot nul te herleiden. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts kwam bijzonder scherp uit de hoek. De situatie zit hem duidelijk hoog. “Als ik van iemand goedkeuring moet krijgen, dan is het in eerste instantie van de virologen. En die heb ik”, zei Weyts achteraf.

Vooral de prioritaire vaccinatie van leerkrachten blijft een struikelblok. Zowel de federale regering als Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zijn geen voorstander. Al lijkt het vooral een praktisch probleem te zijn. “Wij doen nu ook contactonderzoek. Wij zijn daarvoor niet bevoegd, maar we doen het toch. Sneltesten? Heb ik zelf opgezet met de Rode Kruisvrijwilligers. Wij zijn daarvoor niet bevoegd, maar we doen het! En als de vaccins een probleem zijn, dan zullen we dat ook wel zelf doen. We moeten vaccins hebben hé natuurlijk, dat is het probleem. Maar als men zegt ‘o nee, logistiek en organisatorisch veel te moeilijk’? Oké, dan zal ik het zelf doen!’”, besluit Weyts.