"Dat zou de doodsteek voor de horeca betekenen én hypocriet zijn"

door: STS
horeca tijdens covid
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is fel gekant tegen de eventuele sluiting van niet-essentiële winkels. Dat zou een van de zaken zijn die de politiek overweegt om de coronacijfers weer omlaag te krijgen. Ook de heropening van de horeca uitstellen, kan volgens het NSZ echt niet.

Het NSZ zegt tevreden te zijn dat het Overlegcomité vroeger bijeen is geroepen dan voorzien. "De cijfers stijgen nu, dus moet er ingegrepen worden, daar waar het virus nu woedt. Maar nieuwe maatregelen mogen niet weer ten koste gaan van de economie en de sectoren die nu nog gesloten zijn."

"Sinds de opening van de niet-essentiële winkels zijn de cijfers vrij stabiel gebleven, dus daar ligt de oorzaak niet. De niet-essentiële winkels opnieuw sluiten, is voor ons dan ook onbespreekbaar."

NSZ wil ook niet dat de heropening van de horeca, gepland voor 1 mei, uitgesteld wordt. "We kunnen niet negeren dat 50 procent van de restaurants en cafés momenteel virtueel failliet zijn, zoals blijkt uit cijfers van Trends. Hen nu al laten boeten door de heropening uit te stellen zou de doodsteek voor de sector betekenen én hypocriet zijn. We moeten de huidige bronnen van de stijgende besmetting stante pede en streng aanpakken", benadrukt NSZ. "En dat zijn op dit moment de scholen."