Enkele grote namen geven straks geen advies meer aan de Veiligheidsraad

door: BVDO
Sophie Wilmes na de nationale veiligheidsraad
Afbeelding bron: Photonews

Na de laatste Nationale Veiligheidsraad kondigde premier Sophie Wilmès al aan dat de samenstelling van Celeval zou wijzigen. Dit zijn de nieuwe namen en ook enkele opvallende vertrekkers.

Celeval is het orgaan dat de Nationale Veiligheidsraad rechtstreeks adviseert. Een opvallende nieuwkomer is gezondheidseconoom Lieven Annemans, volgens De Tijd. Hij was de voorbije tijd nogal kritisch over het coronabeleid. 

Tom Auwers blijft voorzitter. Klinisch psychologe Ariane Bazan en Vinciane Morel, die de evenementensector vertegenwoordigt, zijn nieuwkomers. 

Er blijven ook heel wat virologen in Celeval: Erika Vlieghe, Frédérique Jacobs en Marius Gilbert. Marc Van Ranst zit er niet meer bij, hij wordt wel plaatsvervanger van Vlieghe mocht dat nodig zijn. 

Pedro Facon, directeur-generaal Gezondheidszorg van de FOD Volksgezondheid zal de vergaderingen van Celeval bijwonen, net als Karine Moykens, voorzitter van het interfederaal comité Testing en Tracing. 

Voor het Crisiscentrum komt Bart Raeymaekers, voor Binnenlandse Zaken Christian Wouters. Sciensano wordt niet vertegenwoordigd door Steven Van Gucht, maar door Sophie Quoilin. 

Johnny Thijs die lid was van GEES weigerde om in het nieuwe Celeval te zetelen.