Erika Vlieghe komt met stevige waarschuwing voor ouders: “Ik hoop dat jullie dat nu doen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

De voorbije weken werd het advies voor kinderen en scholen door de experten op korte tijd enorm aangepast door de vlucht die de pandemie nam.

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano vindt de situatie waarbij de scholen dicht zijn, maar hobby’s en allerlei kampjes wel kunnen, een beetje absurd. Infectiologe Erika Vlieghe begrijpt dat het allemaal verwarrend overkomt, maar de situatie evolueerde snel.

“Op zich klopt dat, maar dat slaat op ons advies van de vorige week. Daarin stond dat we de scholen nog niet wilden sluiten”, zegt Vlieghe aan HLN. “Maar dan moest er van alles gebeuren om dat mogelijk te maken, zoals hobby’s tijdelijk onderbreken.”

Volgens Vlieghe vond de politiek geen besluit en werd er daarom een nieuw voorstel gedaan om de scholen toch een extra week te sluiten. Toch blijft het een absurde situatie. “Het is inderdaad wel moeilijk uitlegbaar dat je kinderen niet naar school kan sturen maar wel naar een hobby. Maar dat is een heel moeilijke afweging, want we weten ook dat de jeugd het moeilijk heeft en elkaar wil zien.”

Vlieghe komt dan ook met een stevige waarschuwing voor de ouders. “Ik hoop in ieder geval dat ouders zoveel als mogelijk kinderen thuis houden. Al wik ik mijn woorden want voor veel mensen betekent dit weer organisatieproblemen.”