Erika Vlieghe niet onder de indruk: “Mensen willen dat ik ermee doorga”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Bij Radio 1 blikte infectiologe Erika Vlieghe terug op een jaar lockdown in ons land en wat dat met haar gedaan heeft. De strijd tegen het coronavirus is alvast nog niet gestreden.

Al enkele maanden voordat de coronacrisis uitbrak, ving Vlieghe de nodige signalen over het virus op. "Het was een vreemd jaar, ik heb weinig tijd gehad om stil te staan", zegt Vlieghe in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1. "Op 31 december zag ik een vriendin iets posten over China. Toen was ik gealerteerd, niet gealarmeerd. Een paar dagen later waren we bezig met de Argentijnse hemorragische koorts en dat is naadloos overgegaan in COVID."

Europa leek te denken dat het hier allemaal niet kon gebeuren. "We zijn vaak de dans ontsprongen in Europa, denk maar aan SARS, MERS of Ebola. Dat heeft de valse indruk gegeven dat we in Europa onaantastbaar zijn. Quod non dus. Begin maart dacht ik: 'Er komt een tornado op ons af.' Je ziet het komen, je weet alleen niet hoe erg het gaat zijn. Ik was bang."

Er voorbij is het zeker nog niet. "We zijn nog permanent ongerust, moeten permanent babysitten op de cijfers. Het gevaar is niet weg. Er wordt heel veel gefocust op de bagger die we over ons heen krijgen, maar er zijn vele malen meer positieve reacties die we krijgen. Mensen die ons vertellen dat ze meedoen en voortdoen. Ze zeggen me: 'we gaan ermee door, zolang jij ermee doorgaat.'"