Experten voeren druk op voor harde lockdown: "Niet veel verschil met maart vorig jaar"

door: MRO
Viroloog Erika Vlieghe
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers kleuren donkerrood. Tal van toonaangevende experten roepen op om het leven opnieuw on hold te zetten en naar een harde lockdown te gaan.

Viroloog Marc Van Ranst liet al enkele keren optekenen dat hij voorstander is van een korte maar krachtige lockdown. "De stijging die we nu zien is dusdanig groot dat we er niet gaan komen met er één of andere sector uit te pikken en daar wat maatregelen te nemen. De maatregelen gaan waarschijnlijk wel ergens in de buurt van een harde lockdown landen", vertelt hij bij VTM Nieuws. 

Steven Van Gucht deelt die mening. Hij stelt dat we de pauzeknop moeten indrukken voor alles wat niet essentieel is. "We moeten alles wat niet essentieel is zoveel mogelijk on hold zetten."

Erika Vlieghe is voorzitter van het adviesorgaan GEMS. Zij denkt dat de maatregelen die er nu moeten komen niet veel zullen verschillen van de situatie in maart vorig jaar toen het land in harde lockdown ging.

"We moeten een manier vinden om uit deze impasse te geraken. Dat pakket zal niet zo heel hard verschillen van de situatie in maart vorig jaar", aldus Erika Vlieghe in de krant Het Laatste Nieuws.