Experts willen geen verregaande versoepelingen: “We moeten wat anders op tafel leggen”

door: BVDO
Alexander De Croo na het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Epidemioloog Pierre Van Damme liet zich zondag uit over de opening van de horeca, die voorzien was op 1 mei. Hij roept op om heel voorzichtig te zijn, want de cijfers zijn echt niet goed genoeg.

Als lid van de Taskforce Vaccinatie en de GEMS is epidemioloog Pierre Van Damme zijn hart vast voor mogelijke versoepelingen. “Een of twee weken goed nadenken en niet te snel gaan, kan ongelofelijk effect hebben in de toekomst. Stap voor stap is het verstandigste”, zei hij in ‘Het Journaal’ op Eén.

Volgens de epidemioloog is de positiviteitsratio van meer dan acht procent nog altijd te hoog. “De curve moet naar beneden en niet op een hoog plateau blijven hangen, het stijgend aantal vaccinaties zal daarbij helpen, maar niet alleen dat”, gaat hij verder.

De scholen zijn volgens Van Damme de absolute prioriteit, de rest mag pas daarna op tafel komen. Horeca en cultuur kunnen, maar op een aangepaste manier. “Er zijn binnen- en buitenplannen en ik denk dat we die weer op tafel moeten leggen. Dat moet gebeuren in functie van de criteria die afgesproken zijn om te versoepelen, zoals maximum 75 ziekenhuisopnames per dag. Die kunnen we zomaar niet loslaten, de cijfers zijn op dit moment niet van het niveau om gemakkelijk te versoepelen.”