Hoever staan we van groepsimmuniteit? Steven Van Gucht legt helder uit

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Tijdens de persconferentie van het crisiscentrum maandagmorgen werd bevestigd dat groepsimmuniteit geen optie is voor ons land. Viroloog Steven Van Gucht noemt het een ronduit gevaarlijke piste.

"We kunnen ervan uitgaan dat die antistoffen een bescherming zullen bieden tegen de ziekte", vertelt Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het crisiscentrum.

"In september hebben we de laatste data gerapporteerd en wisten we dat tussen de 5 à 8 procent van de bevolking antistoffen had opgebouwd tegen dit virus. Dat is nog altijd een heel kleine fractie van bevolking. Logischerwijs kunnen we verwachten dat na deze tweede grote golf dit aantal waarschijnlijk meer dan verdubbeld zal zijn: misschien tussen de 15 tot 20 procent van de bevolking."

"Dat zal onvoldoende zijn om te leiden tot een groepsimmuniteit, daarvoor moet je minstens 50 tot 70 procent van de mensen hebben die immuun zijn of antistoffen hebben. Daar zitten we nog ver van."

"Op natuurlijke wijze is het geen goede manier om het virus te bestrijden. Je kan het wel proberen bereiken met een vaccin. Een zekere gedeeltelijke groepsimmuniteit kan een gelukkige bijkomstigheid zijn, maar is geen primaire doelstelling voor de controle van het virus. Dat zou bijzonder gevaarlijk zijn en heel veel mensenlevens kosten. We wachten daarvoor veel beter op de komst van een goed vaccin."