Opvallend voorstel: "Wie zich niet laat vaccineren moet betalen, korting op belastingen voor wie het wel doet"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Om mensen te motiveren om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, moet er mogelijk gedacht worden aan een vorm van beloning. Dat stelt Patrick Loobuyck, politiek filosoof aan de UA en de UGent.

"De Covid-19-vaccinatiecampagne is eigenlijk één grote solidariteitsactie", stelt Loobuyck. "Wie zich laat vaccineren, doet dat niet alleen voor zichzelf, maar ook om de zorgsector te ontlasten en om iedereen weer een vrij en onbezonnen leven te gunnen. Dat lukt alleen als voldoende mensen zich laten vaccineren."

Loobuyck denkt dat wanneer we de drempel van 50 à 70% groepsimmuniteit niet halen, er misschien motiverende maatregelen moeten komen, zodat mensen zich toch laten vaccineren.

Woonzorgcentra

"Eventueel kunnen bepaalde (beroeps)groepen alsnog verplicht worden, het personeel in de woonzorgcentra bijvoorbeeld, of kan vaccinatie een tijdelijke voorwaarde zijn voor de toegang tot bepaalde diensten, plaatsen en activiteiten."

Belastingen

"Het is ook denkbaar dat men de gewetensvrijheid van mensen respecteert, maar de vrijbuiters een solidariteitstaks laat betalen. Of omgekeerd: geef mensen die zich laten vaccineren een halve dag vrij om naar de dokter te gaan of een kleine korting op de belastingen."