Sciensano heeft geen goed nieuws: We zijn nog heel ver verwijderd van groepsimmuniteit

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Sciensano onderzoekt in samenwerking met het Rode Kruis het gehalte antistoffen tegen het coronavirus in het bloed van Belgische bloeddonoren sinds 30 maart. Daaruit blijkt dat we nog ver verwijderd zijn van groepsimmuniteit.

Men heeft 10.453 stalen onderzocht en daaruit blijkt dat ongeveer 5% van de bloeddonoren antistoffen heeft opgebouwd tegen het coronavirus. Hiermee blijft dat aantal stabiel sinds april.

Men voert ook een studie uit bij gezondheidswerkers in ziekenhuizen en ook daaruit blijkt dat het percentage gezondheidswerkers met antistoffen tegen Covid-19 stabiel blijft. Het aantal schommelt rond de 8%.

Om groepsimmuniteit te bereiken moet ongeveer 70% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus in het bloed hebben. Daar zitten we dus nog heel ver van verwijderd. De proportie personen met antistoffen blijft op dit moment ook stabiel ondanks de heropflakkering van het virus de voorbije maanden.

Sciensano maakt hierbij nog een belangrijke kanttekening: 'We moeten daarnaast voorzichtig blijven in de conclusies die we koppelen aan deze studies. Ze focussen weliswaar op een belangrijk element van onze immuunrespons tegen het SARS-CoV-2 virus, maar immuniteit is niet louter te herleiden tot de hoeveelheid antistoffen in het bloed. Ook andere factoren, zoals T-cellen, spelen hierin waarschijnlijk een belangrijke rol.'