Horeca wordt gek van CO2-meters: “Wie dat bedacht heeft, kent er niets van”

door: BVDO
horeca tijdens covid
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Sinds 9 juni moet elke horecazaak in ons over een CO2-meter beschikken. In de praktijk is het echter heel wat anders.

Onderzoek wijst uit dat bijna één op de vijf horecazaken geen CO2-meter in huis heeft. Er zijn ook amper controles op het toestel dat 100 euro kost.

De norm ligt op 900 ppm. Als die norm overschreden wordt tussen de 900 en 1.200 ppm, dan moet er geventileerd worden. Gaat de meter boven de 1.200 ppm dan moet de uitbater sluiten.

Horeca-uitbaters hebben het enorm moeilijk met het toestel. Sommigen weten zelfs niet dat het verplicht is. Wie het toch heeft, maakt soms vreemde dingen mee.

“Wie dat systeem bedacht heeft, kent er niets van”, zegt de uitbater van de Carlton in Moorsele aan KW. “Je hebt CO2-druk nodig om een pint te tappen. Dus telkens ik een pintje tap, schiet die meter omhoog. Bij een vogelpikwedstrijd vorige week stond hier twaalf man in de zaak, de meter schoot direct naar 1.000 ppm, maar alle ramen en deuren stonden al open. Wat moet ik dan nog doen?”