Marc Van Ranst doet oproep: “Dat moet je veel meer controleren”

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

De kerstvakantie loopt op zijn laatste uurtjes. Viroloog Marc Van Ranst is er niet gerust in wat we de volgende dagen en weken mogen verwachten. 

Het effect van het einde van het verlof zal duidelijk zichtbaar zijn in de coronacijfers. “Als reizigers zich laten testen en in quarantaine gaan, zal dat meevallen. Maar een aantal mensen doet dat niet en dat is gevaarlijk. Dat getuigt niet van burgerzin”, zei Marc Van Ranst bij VRT Nieuws. 

Vooral de controles op reizigers moeten goed georganiseerd worden. “In de luchthavens en de stations doet men dat zeer goed. Op de weg zou dat iets meer mogen zijn dan 1 auto om de 10 minuten.” 

“Binnen Europa zijn we een van de landen die het zeer goed doen, we staan daar in de top 6. De vakantieplaatsen waar veel mensen naartoe zijn gegaan zijn ruilmarkten voor die virussen, dat is duidelijk. En dan wil je bijvoorbeeld die Engelse variant niet te veel zien stijgen in ons land.” 

Even later ging Van Ranst op sociale media nog iets verder. "Ik vind trouwens dat wie vanaf 1/1/21, tegen het streng negatief reisadvies van de overheid in, toch nog op reis gaat naar een rode zone, de kosten van testing en quarantaine bij terugkomst zelf moet incalculeren", schreef hij op Twitter.