Marc Van Ranst reageert scherp: "Hadden nooit in deze situatie mogen verzeild geraken"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst heeft zijn mening gegeven over enkele van de verstrengde maatregelen tegen het coronavirus.

Over de avondklok: "Dat werkt vooral tegen illegale feestjes en het is een sterke signaalfunctie. Ze hebben dat in Antwerpen gedaan en daar kwam veel kritiek op, maar anderzijds was er ook begrip, want het heeft daar gewerkt", zei Marc Van Ranst op VTM.

Over het aantal nauwe contacten dat we mogen hebben, dat wordt beperkt tot één: "Dat stond voor deze fase al een tijdje op het programma. Dat is moeilijk te controleren, dus moeten we hopen dat de bevolking dit signaal van de regering op de juiste manier begrijpt", aldus Van Ranst.

Ziekenhuizen

De viroloog had het ook over de situatie in de ziekenhuizen: "Er zijn meer en meer ziekenhuizen die vollopen, en dan komt de gewone zorg in het gedrang. We zien ook dat de eerstelijnsgezondheidszorg het moeilijker en moeilijker krijgt. In Wallonië zien ze voor hun ogen de dijken breken."

De ziekenhuizen gaan nu naar fase 1B. "Dat betekent dat bedden die normaal gezien voor de gewone patiënten voorbehouden zijn naar Covid-patiënten gaan en dat je dus een aantal geplande operaties moet uitstellen. Exact wat we niet wilden doen, maar de omstandigheden dwingen ons ertoe. We hebben anderhalve maand tot twee maanden verloren, we hadden nooit in deze situatie mogen verzeild geraken", besloot Van Ranst.