Marc Van Ranst toont verschil in kans op sterven aan corona tussen ongevaccineerden en gevaccineerden

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Professor Marc Van Ranst heeft opvallende cijfers gedeeld. Die gaan over het verschil in sterftekans aan het coronavirus tussen gevaccineerden en ongevaccineerden.

Van Ranst deelde de informatie via zijn Twitter-account: "Uit een Canadese studie op 1,5 miljoen hospitalisaties in 155 Canadese ziekenhuizen leren we dat ongevaccineerden 15 keer meer kans liepen om te sterven aan COVID dan volledig gevaccineerden."

Een volger stelde nog een vraag aan de viroloog: "Zoals de meeste mensen lijkt het me dat je goed gehandeld hebt met de informatie die beschikbaar was in het belang van de volksgezondheid. Als je met de kennis van vandaag mensen zou moeten informeren over de mogelijke baten en risico’s van de vaccins, wat zou je zeggen?"

"Vaccins waren een belangrijk deel van de oplossing van deze gezondheidscrisis", antwoordde Van Ranst.

"Na meer dan 13 miljard vaccinaties kunnen we besluiten dat de vaccins effectief zijn tegen ernstige ziekte, hospitalisatie en sterfte door COVID."

"De kans op transmissie wordt door vaccins wat verminderd, maar zeker niet weggenomen. Of vaccins beschermen tegen long COVID weten we nog niet zeker. Boostershots zullen vooral aangeraden worden aan ouderen en risicopersonen."

"De COVID mRNA-vaccins hadden zeker nevenwerkingen, maar gelukkig waren die zeldzaam. Alle geneesmiddelenagentschappen blijven achter de veiligheid van de mRNA-vaccins staan."

"Ik verwacht dat een van de volgende Nobelprijzen voor Geneeskunde zal uitgereikt worden aan de uitvinders van de mRNA COVID-vaccins.