Minister Verlinden heeft belangrijk nieuws over nieuwe, verstrengde maatregelen

door: BVDO
Annelies Verlinden - Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is geen voorstander van een verdere verstrenging van de coronamaatregelen. Ook over de controle met drones is ze niet te spreken. 

Vrijdag staat een nieuwe bijeenkomst van het Overlegcomité op de agenda. Gaat ons land, net als bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en wellicht ook Nederland, richting nieuwe verstrengingen.  

Niet volgens de minister van Binnenlandse Zaken. Zij benadrukt dat ons land al strenge maatregelen heeft, maar dat vooral moet worden ingezet op de naleving van die regels. Over de grootte van de boetes wordt vandaag overlegd.

“Het moet ook leefbaar blijven”, aldus minister Verlinden in ‘De Ochtend’ bij Radio 1. “De mensen moeten perspectief hebben en een minimum aan sociale contacten kunnen houden. De politie moet zich vooral focussen op de mensen die hardleers zijn, want veel mensen houden zich wel aan de regels."

Ook over het binnenkomen van huizen en de inzet van drones is ze duidelijk. De handhaving moet proportioneel gebeuren. Er vertrekt een brief naar de burgemeesters en gouverneurs, waarin staat dat de technologie bijvoorbeeld kan worden gebruikt om de drukte in winkelstraten te monitoren, maar niet om systematisch vaststellingen te doen bij mensen thuis. 

"Drones kunnen in een aantal gevallen een goede toepassing zijn om zaken vast te stellen. Het is bijvoorbeeld een nuttig instrument om te tellen hoeveel bezoekers er zijn in een winkelstraat", zegt Verlinden. "Niet om ze te gebruiken voor vaststellingen van overtredingen of het beboeten van mensen."