Minister Weyts heeft een ferme opsteker voor het onderwijs in Vlaanderen

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft goed nieuws voor de scholen. Die gaan maandag open en de coronabesmettingen zijn zo goed als verdwenen. 

Uit het contactonderzoek van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) blijkt dat er in de periode tussen 26 oktober en 8 november bij 0,3% van de leerlingen en 1,2% van de onderwijspersoneelsleden een positieve COVID-test afgenomen werd. 1,87% van alle leerlingen en 0,7% van de personeelsleden werd in quarantaine geplaatst. 

Het was een atypische periode, met enerzijds de laatste week voor de herfstvakantie met een verdere stijging van het aantal besmettingen in de brede samenleving en anderzijds de eerste week van de herfstvakantie waarin de scholen gesloten waren. 

“Ondertussen zijn door de verlengde herfstvakantie twee incubatieperiodes verstreken. Alle noodzakelijke quarantaines van leerkrachten en leerlingen zijn verstreken”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Maandag gaan de scholen opnieuw open tot de kerstvakantie.” 

Er zijn meer besmettingen bij de oudste leerlingen. De scholieren van de 2de en 3de graad secundair laten meer dan de helft van alle besmettingen bij leerlingen optekenen. Het is deze groep die na de herfstvakantie nog maar maximaal 50 procent contactonderwijs mag krijgen.