Premier De Croo legt uit wanneer er wél grotere versoepelingen kunnen komen

door: MRO
Alexander De Croo na het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité heeft beslist om slechts zeer beperkte versoepelingen toe te laten, de niet-essentiële winkels mogen heropenen onder zeer strenge voorwaarden. Premier Alexander De Croo lichtte toe waarom het Overlegcomité zo voorzichtig blijft.

"De situatie is in ons land beter dan 4 weken geleden, we zijn erin geslaagd om de curve om te keren. We zijn er ook in geslaagd om een zeer dramatische situatie te kunnen vermijden. Dat is een inspanning van ons allemaal geweest, een zware inspanning."

"Het komt er nu op aan om vol te houden en de inspanningen van de voorbije weken verder te zetten om niet in gevaar te brengen wat we tijdens die voorbije 4 weken samen hebben opgebouwd want de situatie blijft nog steeds bijzonder gevaarlijk. We zitten nog steeds in de hoogste alarmfase."

"Mochten we nu onvoorzichtig zijn, dan zetten we al die inspanningen op het spel. Daarom heeft het Overlegcomité beslist om zeer voorzichtig te blijven om de veiligheid van ons allemaal op de eerste plaats te zetten."

Geweer van schouder veranderen

Het wordt belangrijk om de strenge maatregelen, zeker in de winter, goed na te leven en dan zouden er grotere versoepelingen kunnen komen midden januari.

"Het gaat er nu over hoe we de wintermaanden moeten doorkomen. We zitten in de wintermaanden veel binnen en dat is een gevaarlijke periode voor het virus. Ons doel moet zijn de cijfers te laten blijven dalen en als de cijfers laag genoeg zijn, dan kunnen we het geweer van schouder veranderen. Als alles lukt, zal dat midden januari zijn."

"Veel mensen hadden gehoopt dat het anders zou zijn en als mensen daarover teleurgesteld zijn, dan begrijp ik dat goed. Ik had Kerstmis ook graag gevierd met mijn zus, mijn ouders, mijn grootouders."