Van Gucht legt uit waarom in Wallonië minder interesse is voor het coronavaccin

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Uit cijfers blijkt dat in Wallonië de bereidheid om het coronavaccin te laten zetten veel kleiner is dan in Vlaanderen. Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano legt uit hoe dat komt.

Steven Van Gucht waarschuwt in de eerste plaats voor fakenews dat via sociale media verspreid wordt. “Er is heel veel onzin op internet”, zegt de viroloog aan Het Laatste Nieuws. “Fakenews, antivaxpropaganda, het is onvoorstelbaar waar men het allemaal blijft vinden.”

Vooral de manier waarop het nieuws gebracht wordt, lijkt net echt te zijn. “Dat lijkt alsof het van een dokter of professor komt, maar het is complete onzin. En die zaken worden gedeeld op het internet. Men leest dat en men denkt dan, ja, misschien toch maar niet doen.”

Vooral in Wallonië zou de bereidheid lager liggen en daar zijn redenen voor. “De invloed die uit Frankrijk komt is daar heel erg groot. Frankrijk is in Europa het land met de grootste antivaccingevoelens. Dat is cultureel en taal gebonden en daar hebben we nog heel wat werk aan.”