Voorstel van Lachaert krijgt steun, maar ook heel veel kritiek: “Slag in het gezicht”

door: BVDO
Egbert Lachaert Open Vld
Afbeelding bron: Photonews

Voorzitter Egbert Lachaert van Open VLD riep woensdag op om risicopatiënten onder de 65 jaar geen voorrang te geven bij vaccinatie. Dat voorstel kreeg steun, maar ook veel kritiek.

Volgens Egbert Lachaert (Open VLD) is het ondoenbaar om risicopatiënten onder de 65 jaar aan te duiden. Zijn voorstel kreeg ook bijval in de Brusselse regering. Lachaert vond bijval bij artsenverenigingen die vrezen dat het medische geheim met deze werkwijze geschonden wordt.

“Terwijl we willen versnellen, wordt steeds duidelijker dat die risicogroepen niet werkbaar zijn en het allemaal erg ingewikkeld maken”, schreef Egbert Lachaert Op Twitter. “Begin te vaccineren bij de oudste mensen en ga zo verder naar de jongste.”

Het Vlaams Patiëntenplatform reageerde fors op die uitspraak. “Het afvoeren van de voorrangsregels voor risicopatiënten zou een nieuwe slag zijn in het gezicht van mensen met chronische aandoeningen”, klonk het.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) begrijpen die uitspraken niet en laten weten dat de vaccinatiestrategie niet gewijzigd wordt.