Wat heeft het Overlegcomité beslist? Dit zijn de nieuwe maatregelen

door: BVDO
Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Om 14 uur werd het Overlegcomité gehouden. Premier Alexander De Croo (Open VLD) lichtte de maatregelen toe op een persconferentie.

We keren beetje bij beetje terug naar het leven zoals dat voor de coronapandemie was. Het Overlegcomité nam de volgende beslissen.

In cafés en restaurants verdwijnen alle geldende maatregelen, behalve het mondmasker. Het sluitingsuur en een limiet op hoeveel personen er aan tafel mogen zitten verdwijnen vanaf 1 september.

Voor wie thuis mensen ontvangt gelden er vanaf 1 september geen beperkingen meer. Nu was dat nog 8 personen, zoals in de horeca.

Dansen op trouwfeesten kan vanaf 1 september opnieuw. Nog op 1 september vervallen alle maatregelen voor evenementen met tot 200 aanwezigen binnen of 400 aanwezigen buiten.

Dat wil zeggen dat er op dergelijke evenementen geen mondmaskers gedragen moeten worden of afstand moet worden gehouden. Op 1 oktober wordt de drempel opgetrokken tot 500 aanwezigen binnen en 750 buiten.

Grotere evenementen die een Covid Safe Ticket vragen, zullen vanaf 1 september ook kunnen doorgaan zonder maatregelen.

Op vrijdag 1 oktober mogen danscafés en discotheken heropenen na een sluiting van zo’n anderhalf jaar. De gewesten en gemeenschappen zullen wel nog beslissen hoe dat moet gebeuren.

Personen die in de zorgsector werken moeten zich verplicht laten vaccineren. Voor andere mensen geldt die verplichting niet. De minister van Volksgezondheid zal de voorwaarden en sancties hiervoor bepalen.

Telewerken verdwijnt helemaal. In winkels en op het openbaar vervoer moet wel nog een mondmasker gedragen worden. Dat wordt besproken op het volgende Overlegcomité.

Voor Brussel worden alle versoepelingen met minstens een maand uitgesteld. In Brussel gelden de vorige beperkingen dus nog zeker in de maand september.