Zeer besmettelijke en totaal nieuwe variant in enkele Vlaamse gemeenten

door: BVDO
corona ziekenhuis Brussel
Afbeelding bron: Photonews

In enkele Vlaamse gemeentes stijgen de coronabesmettingen de voorbije dagen tegen alle andere tendensen in plots heel erg sterk. En dat zorgt voor nodige ongerustheid.

In de Kempen heerst er ongerustheid nu er in Wuustwezel, Duffel en Lier plots heel wat meer nieuwe coronabesmettingen zijn. In Duffel en Lier gaat het vooral om mensen in woonzorgcentra, in Wuustwezel binnen enkele families. Er werd een nieuwe variant D614G ontdekt, een versie die veel besmettelijker is. 

"Het is voorlopig te vroeg om al definitieve conclusies te trekken", zegt microbioloog Herman Goossens aan De Tijd.  “Twee weken geleden werd in de wetenschappelijke publicatie 'Science' een paper gepubliceerd over die specifieke mutatie, met als conclusie dat ze meer besmettelijkheid veroorzaakt. Deze conclusie was echter gebaseerd op laboratoriumexperimenten." 

Het zou niet om de Britse variant gaan. Dezelfde stam D614G werd wel in het Molse rusthuis, waar de hulpsint op bezoek kwam, vastgesteld. "Er zijn een aantal uitbraken in woonzorgcentra die zeer explosief verlopen en dat verontrust ons. We gaan de komende weken heel veel sequentieonderzoek doen om te zien of die mutatie inderdaad aanwezig is bij die verschillende uitbraken.”