Professor Goossens ongerust over omikronvariant: "Nieuwe pandemie die op ons af zou kunnen komen"

door: MRO
Herman Goossens
Afbeelding bron: Photonews

Microbioloog Herman Goossens maakt zich zorgen over de nieuwe omikronvariant. Hij stelt dat de mogelijkheid bestaat er er een nieuwe pandemie op ons afkomt.

Er komen berichten dat de omikronvariant minder ziektemakend zou zijn, maar dat is volgens professor Goossens nog geen reden tot vreugde. "Die hoopgevende berichten uit Zuid-Afrika dat het allemaal nog wel meevalt, ik heb daar mijn bedenkingen bij.

"Een variant die 50 procent besmettelijker is, is gevaarlijker dan een variant die 50 procent dodelijker is. In absolute cijfers heeft dat een grotere impact", stelt hij in De zevende dag op Eén.

"We zien verontrustende informatie over de ontwijking van de variant aan de bestaande immuniteit, zowel vanuit Zuid-Arfrika als vanuit Engeland. We maken ons zeker zorgen over deze nieuwe variant."

"Met de omikronvariant zijn we in een nieuwe fase van de pandemie gekomen. Het is bijna een nieuwe pandemie die op ons af zou kunnen komen. We gaan binnen dit en twee weken daar meer over weten."

Onzekerder dan een jaar geleden

Herman Goossens zegt dat de toekomst onzeker oogt. "Dit maakt de situatie voor mij verwarrender en onzekerder dan een klein jaar geleden. Toen wisten we dat we er wel uit geraken met maskers dragen, ventilatie, lockdown."

"We hebben die fantastische vaccins, maar we zien met die nieuwe variant dat het virus tot heel veel in staat is. Het draagvlak is verminderd bij de bevolking, dus ik vind de situatie nu moeilijker dan een jaar geleden."

Altijd mee? Installeer gratis onze app