Herman Goossens windt zich op bij vraag over vaccins: "Nee, dat is niét juist!"

door: STS
Herman Goossens
Afbeelding bron: Photonews

Professor microbiologie Herman Goossens benadrukt dat de coronacijfers niet oplopen omdat de vaccins niet goed zouden werken.

Volgens Goossens ontbreekt het in België aan een standvastig beleid, zoals in Frankrijk bijvoorbeeld. Er zijn volgens hem veel te snel versoepelingen doorgevoerd.

Op de vraag of de vaccins minder goed werken dan verwacht, antwoordde Goossens op Radio 1: "Nee! Nee, dat is niet juist. Die vaccins zijn ongelooflijk goed."

"Kijk naar de cijfers: er is 50% minder kans dat je het virus doorgeeft aan iemand anders als je gevaccineerd bent."

"Er is 60 tot 70% minder kans op besmetting als je gevaccineerd bent. Er is 90 tot 95% minder kans op ziekenhuisopname. Er is 95 tot 98% minder kans op opname op intensieve zorgen."

"Dus het zijn ongelooflijk goede vaccins, die nu aan 4 à 5 miljard mensen zijn toegediend, met amper bijwerkingen."

Deltavariant

"Het is wel zo dat als je gevaccineerd bent en je besmet geraakt met bijvoorbeeld de deltavariant, je het virus kan doorgeven, ook aan mensen die gevaccineerd zijn."

"De deltavariant is ongelooflijk besmettelijk. Het reproductiegetal (hoeveel mensen een besmet persoon besmet, red) daarvan ligt tussen 6 en 8. Dat is gigantisch veel."

"En dan kan je verwachten dat die variant zich enorm gaat verspreiden indien mensen de maatregelen niet opvolgen. Als je dan gaat versoepelen, en er zijn nog te weinig mensen gevaccineerd, kom je in de problemen. Want zelfs als 10% van de mensen weigert om zich te laten vaccineren, is dat in absolute aantallen zeer veel."

Download nu de gratis app van Redactie24