Ziekenhuizen smeken om begrip: “Dit is nog niet voorbij, het klopt niet”

door: BVDO
corona ziekenhuis Brussel
Afbeelding bron: Photonews

De ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op intensieve zorgen blijft stijgen. Voor versoepelingen is er dan ook geen enkele ruimte.

In het UZ van Brussel worden ze geconfronteerd met de stijgende cijfers. “De afgelopen tien dagen hebben we elke dag een kleine stijging gezien van het aantal opnames. In een kleine twee weken tijd zijn we van 19 naar 44 patiënten gegaan, meer dan een verdubbeling en dat is onrustwekkend”, zegt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, aan HLN Live. “We hebben dat ook gezien in september-oktober, dus dat baart ons wel zorgen.”

Hoe alles verder gaat, is moeilijk te voorspelen. “Het lijkt een hellend vlak te zijn, eerder dan een steile piek, zoals we die bij de eerste en de tweede golf hebben gezien.” Want dit soort evolutie klopt niet, de cijfers zouden moeten dalen.

Ook het aantal opnames op intensieve zorg stijgt. “Het is minstens even erg als tijdens de vorige twee golven, dus het is niet voorbij”. Zijn personeel is klaar om op te schalen. “Maar als we dat doen, dan moeten we ook weer een deel van de niet-Covid-zorg uitstellen.”