ZOO Planckendael in diepe rouw na overlijden: "Ze viel plots neer"

door: STS
Planckendael
Afbeelding bron: Photonews

ZOO Planckendael rouwt na een onverwacht verlies. De 44-jarige olifant Yu Yu Yin stierf maandagavond plots.

"Gisterenavond laat stierf Indische olifant Yu Yu Yin in de aanwezigheid van de kudde. Ze viel plots neer en kon niet meer rechtstaan", schrijft ZOO Planckendael op Facebook.

"Acute spijsverteringsproblemen zijn vermoedelijk de doodsoorzaak. Ze had last van koliek en was onder doktersbehandeling."

"Ze werd dag en nacht ondersteund en behandeld door de verzorgers en de dierenarts en zijn team, maar het ging snel bergaf met haar. We konden haar niet meer redden."

"In de olifantentempel heerst verslagenheid en verdriet. De andere leden van de olifantenkudde, May Tagu en haar dochter Suki, Kai-Mook en haar dochter Tun Kai, namen nog uitgebreid afscheid van haar."

"Yu Yu Yin was ongelofelijk zorgzaam voor de kleine olifanten, ze was een echte kloek. Zowel de kudde als wij gaan haar enorm missen", vertelt coördinator Ben.

Bijna 45 jaar

"Yu Yu Yin was de oudste vrouw van de olifantenkudde in ZOO Planckendael. Ze werd geboren op 15 februari 1979 en was bijna 45 jaar oud. Een olifant wordt gemiddeld 50 à 60 jaar."

"Ze zag het levenslicht in een houtwerkkamp in Myanmar (Birma). Daar kreeg ze ook de kenmerkende stertekening op haar bil. Op 10-jarige leeftijd kwam Yu Yu Yin in Rhenen (Nederland) terecht. Ze kreeg twee jongen. Haar zoon Maxim is inmiddels 25 jaar en woont in Ostrava (Tsjechië). De tweede bevalling van een doodgeboren jong was gecompliceerd en maakte haar vermoedelijk onvruchtbaar."

Kai-Mook

"Yu Yu Yin kwam in 2006 naar ZOO Antwerpen en maakte de geboorte van Kai-Mook in de kudde mee. Ze was helemaal in haar nopjes met de rol van tante en nanny. Ze verzorgde en vertroetelde Kai-Mook."

"De olifantenverzorgers karakteriseren Yu Yu Yin als een ondernemende, vindingrijke en superslimme olifant."