Man sterft door eten van kaas: Besmetting met gevaarlijke bacterie, met deze symptomen

door: STS
Kaas
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een man is om het leven gekomen nadat hij Listeria had opgelopen via voeding die besmet was met de bacterie.

Het slachtoffer is een man uit Groot-Brittannië, die de bacterie opliep via een kaassoort, geproduceerd door het bedrijf Old Cheese Room in Wiltshire.

Volgens experten zijn er drie Listeria-besmettingen die mogelijk gelinkt kunnen worden aan de kaas. Eén persoon overleed aan de gevolgen van de besmetting na de consumptie van de betrokken kaas, meldt The Sun.

"De darmbacterie Listeria monocytogenes wordt hoofdzakelijk via voeding op de mens overgedragen. Het kan een infectieziekte genaamd listeriose veroorzaken", weet het FAVV.

"De symptomen van listeriose lijken op die van griep: koorts, spierpijn, hoofdpijn en maag- en darmproblemen."

"Maar de bacterie kan ook ernstigere infecties veroorzaken, vooral bij jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verzwakte immuniteit: hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging..."

"Deze mensen wordt aangeraden om bepaalde levensmiddelen, die gevoeliger zijn voor Listeria monocytogenes, te vermijden. Zoals: producten op basis van rauwe melk (zachte kazen), rauwe groenten, gekookte vleeswaren en gerookte zalm."

"In sommige gevallen kan het tot acht weken na de consumptie van de besmette voeding duren voordat er herkenbare symptomen optreden. Mensen met symptomen moeten hun arts raadplegen."