Met de feestdagen in zicht: hoelang kan je een geopende fles wijn bewaren?

door: BVDO
Kerstmis - feestje - wijn
Afbeelding bron: Unsplash

De feestdagen komen nu wel heel erg dichtbij. Ook wijn vloeit bij heel wat gezinnen rijkelijk aan de feesttafel.

Bij elke gang een ander wijntje. Dat is enorm lekker, maar vaak blijf je dan ook achter met geopende flessen die nog helemaal niet leeg zijn. In heel wat gevallen wordt de wijn uiteindelijk weggegoten, omdat veel mensen niet weten hoelang je de wijn nog kan bewaren. Het grote gevaar voor wijn is zuurstof. Eenmaal een fles open is wordt zuurstof in de wijn opgenomen.

Hoe meer zuurstof, hoe slechter de wijn wordt. FVDV geeft een mooi overzicht van hoelang je wijn kan bewaren, volgens het soort wijn je hebt. “De meeste lichte, zoete witte en rosé wijnen blijven vijf tot zeven dagen goed in de koelkast met een kurk”, klinkt het. Witte wijnen met meer body maximaal vijf dagen.

“Met een kurk op, bewaar je rode wijn op een koele en donkere plaats drie tot vijf dagen. Sommige wijnen met hogere tannines kan je na vijf dagen in de koelkast nog drinken. Haal deze er dan wel op tijd uit zodat je deze op kamertemperatuur kan serveren.”

Mousserende wijnen, bubbels of schuimwijn, kun je amper één tot drie dagen bewaren met een stop erop. Cava en champagne blijven wat langer goed dan prosecco. Wijn in kartonnen dozen kan je dan weer twee tot drie weken bewaren in de koelkast. Dit komt omdat deze wijn niet in aanraking komt met zuurstof.

Tags wijn