Piet Huysentruyt geeft de belangrijkste tips voor een heerlijke spaghetti bolognaise

Een correcte bereiding van spaghetti bolognaise vereist meer dan enkel de juiste ingrediënten. Chef Piet Huysentruyt Piet Huysentruyt is een kok. Zijn bekendste programma is 'SOS Piet', hij heeft hier ook een boekenreeks van uitgebracht.
Piet Huysentruyt
Langzaam garen als basisprincipe
Volgens Huysentruyt is het langdurig laten sudderen van de saus een onmisbare stap in het bereidingsproces. “Goed laten pruttelen, zoals de Italianen doen, twee tot drie uur”, zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws. Deze methode zorgt volgens hem voor een optimale smaakontwikkeling en textuur.
Keuze van gehakt is niet vrijblijvend
De chef benadrukt dook het type gehakt dat je gebruikt. “ “Voor het gehakt is er maar één juiste keuze: varkensgehakt, omdat het voldoende vet bevat, wat je nodig hebt voor dit stoofpotje. Eventueel kan je de helft vervangen door kalfs- of rundsgehakt, maar zeker de helft moet varken zijn”, aldus Huysentruyt.
Lees ook: Sterrenchefs verklappen waar je de lekkerste spaghetti kan eten: “Top van smaak”
Geen plaats voor haast in de keuken
Huysentruyt waarschuwt tegen het verkorten van de kooktijd. Wie de saus slechts een halfuur laat koken, mist volgens hem het beoogde resultaat. “Dat is gewoon een tomatensaus met gehakt”, zegt hij over snelle bereidingen. De chef pleit voor geduld en respect voor de traditionele werkwijze.
Italiaanse traditie als leidraad
De chef baseert zijn aanpak op de Italiaanse keuken, waar het langdurig laten sudderen van sauzen een vast gebruik is. Hij verwijst expliciet naar de Italiaanse methode als voorbeeld. “Zoals de Italianen doen”, benadrukt hij bij het bespreken van de kookduur. Daarmee onderstreept hij het belang van authenticiteit.
Techniek primeert boven snelheid
Piet Huysentruyt Piet Huysentruyt is een kok. Zijn bekendste programma is 'SOS Piet', hij heeft hier ook een boekenreeks van uitgebracht.
Piet Huysentruyt