Zo heb je balletjes in tomatensaus nog nooit klaargemaakt

balletjes in tomatensaus met spaghetti
Afbeelding bron: Pixabay

Balletjes in tomatensaus vormen een klassiek gerecht dat zowel kinderen als volwassenen weten te waarderen. Met de juiste ingrediënten kun jij een heerlijke maaltijd op tafel zetten die menig hart zal veroveren.

Recept voor balletjes in tomatensaus

Ingrediënten:

Voor de balletjes:

  • 500 gram gemengd gehakt (varkens- en rundergehakt)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Peper en zout

Voor de tomatensaus:

  • 1 kilo verse tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • Suiker, zout en peper naar smaak
  • Verse basilicum
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano

Stap voor stap bereiding:

Het maken van de balletjes:

  1. Combineer het gehakt, ei, paneermeel, zout en peper in een kom.
  2. Meng deze ingrediënten goed door elkaar tot je een samenhangend gehaktmengsel hebt.
  3. Rol van het gehaktmengsel balletjes ter grootte van een pingpongbal. Leg de balletjes op een bord en zet ze even in de koelkast.

Het maken van de tomatensaus:

  1. Snipper de ui fijn en hak de knoflookteentjes. Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de ui en knoflook toe.
  2. Terwijl de ui en de knoflook zachtjes bakken, snijd je de tomaten in stukjes.
  3. Voeg de tomaten toe aan de pan zodra de ui glazig is.
  4. Voeg suiker, zout en peper naar smaak toe, samen met de gedroogde oregano. Roer alles goed door en laat de saus een kwartiertje sudderen.
  5. Pureer de saus met een staafmixer tot een gladde saus.
  6. Voeg ten slotte de verse, fijngesneden basilicum toe.

Het koken van de balletjes in de saus:

  1. Plaats de balletjes in de tomatensaus en laat ze ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur sudderen.
  2. Draai de balletjes om de 5 minuten om zodat ze gelijkmatig in de saus koken.

Serveer de balletjes in tomatensaus met een portie spaghetti of gekookte aardappels voor een compleet hoofdgerecht. Of natuurlijk met een stuk brood - zo zorg je ervoor dat je al die heerlijke saus niet verspilt.

Lekkere toets voor extra smaak

Voor een lekkere twist kun je wat geraspte Parmezaanse kaas toevoegen aan het gehaktmengsel. Ook zou je wat chilivlokken kunnen toevoegen aan de tomatensaus voor extra pit. Smakelijk eten!

Tags spaghetti