Slimme bewaartip: Welke broodsoort kun je langer bewaren in de vriezer?

door: WVDS
Brood, verschillende soorten brood, eten
Afbeelding bron: Pixabay

Dagelijks komt er bij iedereen wel brood op tafel. Handig is om niet elke dag naar de bakker of supermarkt te hoeven rijden, maar een of enkele broden in te vriezen om een tijdje te bewaren.

 

Maar hoe bewaar je brood het best? En zijn er verschillen tussen bijvoorbeeld volkoren of wit brood als het gaat om de bewaartijd? We geven je graag een aantal tips over het bewaren van brood in de vriezer.

Hoelang kan je brood bewaren in de vriezer?

Hoelang je brood kan bewaren in de vriezer, hangt af van een aantal factoren. Over het algemeen kunnen de meeste soorten brood ongeveer drie tot zes maanden in de vriezer bewaard worden. 

De manier waarop je je brood verpakt alvorens het in te vriezen, speelt ook een belangrijke rol in de bewaartijd. Dit houdt in dat het brood in een luchtdichte zak moet worden geplaatst om het te beschermen tegen vriesbrand en uitdroging, dat zijn ijskristallen die bij een slechte verpakking mogelijk zich kunnen gaan hechten aan je brood. En bovendien kan je brood op deze manier geen ‘vriezergeur’ opnemen, wat behoorlijk zonde zou zijn.

Zijn er broodsoorten die je langer kan invriezen dan anderen?

Volkoren brood en andere soorten brood met veel vezels kunnen mogelijk iets langer goed blijven in de vriezer dan bijvoorbeeld wit brood. Dit komt doordat de vezels in deze broden wat extra bescherming bieden tegen vriesbrand. 

Dit verschil is echter minimaal, en het is altijd het beste om ervan uit te gaan dat brood na ongeveer drie maanden niet meer op zijn best zal zijn

Enkele praktische tips

Het is belangrijk om je brood te snijden voordat je het invriest. Dit maakt het makkelijker om later een paar boterhammen uit de vriezer te halen zonder dat je het hele brood hoeft te ontdooien. 

Of nog praktischer je verdeelt het brood vooraf al en vriest de verschillende delen apart in, dan hoef je achteraf enkel de nodige delen te ontdooien. Het is daarnaast handig om de datum op de zak te schrijven wanneer je het brood invriest. Zo kun je later gemakkelijk controleren hoelang het brood al in de vriezer ligt.

Of je nu de voorkeur geeft aan wit, bruin of roggebrood, invriezen is een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat je altijd vers brood in huis hebt.Met deze tips voorkom je voedselverspilling en heb je altijd een verse boterham binnen handbereik, wanneer je maar wilt!

Tags brood