Voedselagentschap waarschuwt: “Frituurolie mag niet warmer worden dan deze temperatuur”

door: BVDO
frietpot
Afbeelding bron: Unsplash

De frituur is iets typisch Belgisch. Maar ook thuis maken we graag eens iets klaar in de frietpot.

Kerstmis vandaag en dan staan er hoe dan ook hapjes op het menu. Het voedselagentschap FAVV komt met enkele waarschuwingen om alles veilig te laten verlopen.

“Koude hapjes worden best last minute aangeboden. Haal ze dus pas uit de frigo wanneer de glaasjes werden uitgeschonken en de feestelijkheden kunnen beginnen”, klinkt het.

“Warme hapjes, zoals ovenhapjes, dienen goed verhit te worden tot in de kern. Volg hiervoor de instructies op de verpakking, of van je traiteur, op wat betreft de temperatuur van je oven en de bereidingstijd.”

FAVV waarschuwt in het bijzonder voor gefrituurde hapjes. “Let erop dat de frituurolie niet warmer wordt dan 175°C, zo vermijd je de vorming van acrylamide”, is de waarschuwing. “Check zeker de instructies op de verpakking. De olie moet proper zijn en niet teveel restjes bevatten (paneermeel enz.).”

Acrylamide is een stof die kankerverwekkend kan zijn. Let dus goed op de temperatuur van de frietpot.