Waardevolle tips om niet ziek te worden van eten tijdens hitte

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Voedselagentschap FAVV geeft tips om bij deze warme temperaturen op een veilige manier met eten om te gaan.

De eerste tip die gegeven wordt, is een koeltas mee te nemen naar de winkel. "Rekening houden met voedselveiligheid begint al bij de voorbereiding van je winkelbezoek. Neem bij warm weer een koeltas mee, bij voorkeur met een koelelement, voor producten die koel bewaard moeten worden."

Op een slimme manier winkelen is ook belangrijk. "Loop tijdens je winkelbezoek eerst langs de rekken met niet gekoelde producten en droge voeding, daarna kies je verse groenten en fruit uit en dan pas het vlees, de vis of hun vervangers. Koop ten slotte je diepvriesproducten als laatste."

"Groenten en fruit steek je best niet samen met vlees en vis om kruisbesmetting te vermijden. Vlees stop je best ook in een aparte winkeltas om dezelfde reden."

In de auto scherm je je boodschappen best af voor de zon. "Let er goed op dat de koude keten niet onderbroken wordt, zeker bij warm weer. Dit wil zeggen dat je je levensmiddelen steeds koel moet houden en bewaren. Bij thuiskomst berg je de boodschappen direct op, plaats de gekoelde producten meteen in de koelkast of de diepvriesproducten in de diepvries."

Bacteriën

Afgesloten verpakkingen zijn daarbij belangrijk. "Rauwe voeding (groenten, fruit en zeker vlees en vis) kunnen bacteriën bevatten. Tijdens het bewaren kunnen deze bacteriën overgedragen worden naar andere levensmiddelen in je koelkast. Met een afgesloten verpakking zorg je ervoor dat dit niet gebeurt."

De bereiding verdient ook de nodige aandacht. "Als je slaatjes, pasta’s, vleesbereidingen of desserts op voorhand klaarmaakt, plaats deze dan direct in de koelkast. Zo krijgen bacteriën alvast geen kans om zich te ontwikkelen."

"Verder is het belangrijk om rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis gescheiden te houden. Voor rauwe producten gebruik je telkens andere messen, vorken en snijplanken, of maak je ze na elk gebruik goed schoon."

Barbecue

"Vlees en vis die à la minute op de barbecue worden gebakken, haal je pas uit de koelkast net voor je ze gaat grillen."

"Een koud buffet vul je beter verschillende keren aan, in plaats van alles in één keer op tafel te zetten."

Restjes gaan best meteen de koelkast in. "Gerechten laat je best niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur op tafel staan. Buiten is het nog warmer, dus is het aangeraden om na de maaltijd de restjes meteen te verzamelen en deze in afgesloten doosjes in de koelkast te plaatsen."