Deze aandoening kan zeer pijnlijk zijn: herken tijdig de symptomen van veelvoorkomende kwaal van de voeten

door: WVDS
voeten, benen
Afbeelding bron: Pixabay

Heb je wel eens last van een stekende pijn in je hiel, vooral bij de eerste stappen uit bed of na langdurige rust? Of misschien ondervind je pijn en ongemak bij het lopen, sporten of langdurig staan? 

Het zou zomaar kunnen dat je te maken hebt met hielspoor. Deze aandoening is een veelvoorkomend en pijnlijk gezondheidsprobleem waar miljoenen mensen over de hele wereld last van hebben. 

Wat is hielspoor precies, en hoe kun je dit herkennen? 

Hielspoor verwijst naar een verkalking of botuitgroei die zich vormt op de plek waar een dik bandje van bindweefsel zich verbindt met het hielbeen. Hoewel de botuitgroei zelf meestal geen pijn veroorzaakt, kan het gepaard gaan met plantaire fasciitis, een ontsteking van het bindweefsel dat de pijn en ongemak veroorzaakt, vooral bij het lopen of staan. 

Er zijn een aantal specifieke signalen of symptomen die erop kunnen wijzen dat je te maken hebt met plantaire fasciitis, vaak in combinatie met hielspoor. Om te beginnen kan er sprake zijn van een scherpe, stekende pijn in de onderkant van de voet, vlak bij de hiel. 

Deze pijn is meestal het ergst in de ochtend bij de eerste stappen na het opstaan, of na een lange periode van rust. De pijn kan ook verergeren na langdurig staan of na het sporten en kan gepaard gaan met zwelling, roodheid en warmte.

Mensen die last hebben van plantaire fasciitis kunnen ook merken dat ze een beperkter bereik van beweging in hun voet hebben. Bijvoorbeeld, het kan moeilijk zijn om de voet volledig op te tillen of te draaien zonder pijn. Het kan ook pijnlijk zijn om de trap op te lopen of zelfs om op de tenen te staan.

Plantaire fasciitis treedt vaak op als gevolg van overbelasting of herhaalde spanning op de hiel. Dit kan voorkomen bij mensen die bepaalde sporten beoefenen, zoals hardlopen of dansen, of bij mensen die veel tijd op hun voeten doorbrengen voor hun werk. 

Als je last hebt van aanhoudende hielpijn en je hebt een van bovengenoemde signalen of symptomen ervaren, is het ten sterkste aan te raden om een dokter te raadplegen om een juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Al met al is hielspoor, vaak in combinatie met plantaire fasciitis, een veelvoorkomende maar behandelbare aandoening die herkend kan worden aan duidelijke signalen en symptomen. Met de juiste zorg en behandeling is het mogelijk om de pijn te verlichten en weer met gemak te kunnen bewegen.