Hoelang moet je verluchten? Duidelijk verschil tussen de verschillende seizoenen

door: STS
Ventileren - raam - venster
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het belang van een goede ventilatie van je woonst valt niet te onderschatten. Dit kan helpen om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren én kan je helpen besparen op verwarmingskosten, door condensatie te vermijden.

Het is belangrijk om elke dag te ventileren, maar het tijdstip van de dag waarop je dit het beste doet, en de duur ervan, kunnen verschillen naargelang het seizoen. "Door de ventilatieduur aan te passen aan de seizoenen, optimaliseert u het gebruik van uw verwarming en draagt u bij aan een gezond binnenmilieu", schrijft Carbu.com.

In de wintermaanden, december tot en met februari, is het aangeraden om gedurende korte momenten te verluchten. Vier tot zes minuten wordt aangeraden. Je krijgt frisse lucht in huis, zonder dat er al te veel warmte verloren gaat.

In de lente kan je wat langer verluchten. Het wordt buiten al wat warmer, dus voor de maand maart wordt acht tot tien minuten ventileren per dag aangeraden. In april wordt dat twaalf tot vijftien minuten.

Dan breekt de zomer aan. In de maanden mei tot en met september wordt zestien minuten tot een half uur verluchten aangeraden. En dit vooral 's avonds, op een koeler moment, zodat het binnen kan afkoelen.

Gedurende de herfstmaanden wordt de ventilatieduur weer afgebouwd. In oktober wordt twaalf minuten tot een kwartier per dag aangeraden, in november nog acht tot tien minuten.