Dag en nacht de ventilator aan? Expert legt uit waarom dat géén goed idee is

door: STS
hitte hittegolf zomer warmte temperatuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Deze week lopen de temperaturen op tot een tropische 30 graden. Voor velen het signaal om de ventilator aan te zetten, maar opgelet: een expert legt uit wat je moet vermijden om te doen met het toestel.

En dat is de ventilator de hele nacht laten draaien. "Ventilators doen lucht circuleren in een kamer, maar ze werpen ook huisstofmijt, sporen, pollen en andere allergenen op", vertelde Martin Seeley, de CEO van een bedrijf dat bedden en matrassen verkoopt, aan The Sun.

"Dit kan leiden tot symptomen zoals overmatig niezen, tranende ogen, een lopende neus, een jeukende keel en ademhalingsmoeilijkheden."

"Langdurig gebruik van een ventilator droogt de lucht uit, hetgeen ervoor zorgt dat het lichaam meer slijm produceert om gehydrateerd te blijven. Dit kan leiden tot een verstopte neus, sinushoofdpijn en andere ongemakken."

"Een ventilator de hele nacht laten draaien leidt zo ook tot droge en geïrriteerde ogen, wat zeker voor dragers van contactlenzen problematisch kan zijn."

Een ander probleem dat zich kan ontwikkelen, is spierpijn. "Door koele lucht van een elektrische ventilator op reeds bestaande spierpijn te richten, kunnen spieren gespannen en verkrampt raken, met nog meer ongemak tot gevolg."