Houd je brood langer vers: Aan deze tip heb je nog nooit gedacht

door: WVDS
Brood - ontbijt
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Brood komt bij de meeste mensen dagelijks op tafel of mee in de brooddoos naar school of werk. Maar helaas kan het ook snel verouderen en beschimmelen.

Het is dan ook zonde om heerlijk brood weg te gooien omdat het niet meer vers is. Gelukkig zijn er enkele slimme manieren om je brood langer vers te houden.

Let vooral op de juiste bewaaromstandigheden. Veel mensen maken de fout om hun brood in de koelkast te bewaren, maar koelere temperaturen kunnen het verouderingsproces van brood versnellen, waardoor het sneller droog en minder smakelijk wordt.

Regel vooral de luchtvochtigheid in de verpakking van je brood

In plaats daarvan kun je het beste je brood op een koele, donkere plek bewaren, bijvoorbeeld in een papieren zak. Dit helpt de luchtvochtigheid te reguleren en voorkomt dat je brood uitdroogt.

Nog een tip om de luchtvochtigheid te regelen waar bijna niemand aan zou denken: je kunt ook een stukje selderij in de brooddoos of broodzak plaatsen. Het vocht uit de selderij komt vrij in de omgeving en dit helpt de luchtvochtigheid in de brooddoos op peil te houden, wat voorkomt dat het brood uitdroogt.

Het brood blijft zo zachter en langer vers, zonder dat het klef wordt. Hoewel selderij populair is voor deze truc, kun je ook een stukje van een andere groente met een hoge waterinhoud gebruiken, zoals wortel of komkommer.

Voor versheid kun je extra brood invriezen voor later. Als je een groot brood hebt, kun je het in zijn geheel of in plakjes invriezen. Zorg ervoor dat je het goed verpakt in plasticfolie of een diepvrieszak om vriesbrand te voorkomen. Ontdooi alleen wat je nodig hebt op kamertemperatuur. Met deze tips kun je de versheid van je brood aanzienlijk verlengen en optimaal genieten van elke hap.

Tags brood